Geavanceerde zoekopties in een kennisbank.
Door Erik Meijers
5 minuten
In het artikel Het belang van een effectieve zoekfunctionaliteit hebben we het gehad over de essentiële kenmerken van een goed functionerende zoekfunctionaliteit waaraan een kennisbank moet voldoen, zoals: snelheid, relevantie en flexibiliteit. We hebben ook de opties voor bezoekers bij het zoeken besproken, met een focus op het onderscheid tussen "Losse" en "Exacte" zoekwoorden, en de implicaties van deze keuzes voor de zoekresultaten.
In deel 2 van deze artikelserie gaan we dieper in op geavanceerde opties in een kennisbank die bijdragen aan een efficiënte toegang tot relevante informatie. In dit deel behandelen we de geavanceerde mogelijkheden die een kennisbank moet bieden om bezoekers in staat te stellen hun zoekopdrachten verder te specificeren, namelijk: sorteren, filteren en navigeren tussen pagina’s met zoekresultaten.
Sortering
Sorteringsopties zijn heel gebruikelijk bij overzichten van artikelen of producten op websites. Het stelt de bezoeker in staat om sneller te vinden op basis van relevantie, datum of alfabetische volgorde. Bij kennisbanken is deze functie net zo belangrijk. Door de mogelijkheid om te sorteren op relevantie, datum of alfabetische volgorde, kunnen bezoekers snel en gemakkelijk de meest relevante informatie vinden.
Sorteren op relevantie
Bij het sorteren op relevantie worden de zoekresultaten gesorteerd op basis van hoe goed ze overeenkomen met de zoekopdracht van de gebruiker. Dit kan bijvoorbeeld gebaseerd zijn op titel, inhoud of tags die aan het artikel zijn toegevoegd. Het voordeel hiervan is dat de meest relevante resultaten bovenaan verschijnen en gebruikers niet hoeven te scrollen dooj de hele lijst om de juiste informatie te vinden.
Sorteren op datum
Een andere handige sorteeroptie is op datum. Hiermee kunnen bezoekers de nieuwste informatie als eerste zien en zo op de hoogte blijven van recente updates en ontwikkelingen. Dit is vooral handig bij nieuwsartikelen of handleidingen waarbij het belangrijk is om up-to-date te blijven.
Sorteren op alfabet
Tot slot biedt alfabetische volgorde een gestructureerde manier om door de inhoud te navigeren. Door op deze manier te sorteren, kunnen gebruikers snel informatie vinden op basis van trefwoorden die in de titel voorkomen. Dit kan handig zijn bij het zoeken naar specifieke documenten of informatie.
OVIS Kennisbank.
Snel online met je eigen online kennisbank.
Filtering
Naast het sorteren van zoekresultaten, kunnen bezoekers hun zoekresultaten verder verfijnen met behulp van filters. Filters stellen bezoekers in staat om specifieke criteria toe te passen op hun zoekopdracht, waardoor ze alleen de resultaten zien die aan hun exacte behoeften voldoen. Vergelijkbaar met het filteren van producten op Amazon, waar bezoekers kunnen sorteren op prijs, merk, beoordelingen en meer, biedt het gebruik van filters een gepersonaliseerde en nauwkeurige zoekervaring. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld filteren op bestandstype, datum, auteur en meer om hun zoekresultaten te verfijnen. Dit bespaart tijd en moeite voor de gebruiker, omdat ze niet door onnodige resultaten hoeven te bladeren.
Navigeren door middel van paginering
Een zoekopdracht kan veel resultaten teruggeven als deze niet gespecificeerd genoeg is. Dit kan de bezoeker helpen bij het vinden van het juiste resultaat bij een onderzoek om kennis te verbreden, maar het kan de bezoeker ook overweldigen. Daarom kan het een goed idee zijn om paginering toe te passen om de zoekresultaten op te splitsen in meerdere pagina’s. In combinatie met sortering, wordt de kracht van paginering van zoekresultaten zichtbaar. Neem bijvoorbeeld alfabetische sortering. Hiermee heeft de bezoeker meteen een overzicht van hoe de resultaten zijn georganiseerd, namelijk alfabetisch, en krijgt de bezoeker inzicht in de mogelijke locatie van het gewenste zoekresultaat.
Infinite scroll
Bij het bouwen van een zoekresultatenpagina kan er ook gekozen worden voor de “infinite scroll” optie, waarbij elke keer als de bezoeker de onderkant van de zoekresultaten bereikt, meer zoekresultaten worden gevonden. Dit heeft zowel voor- als nadelen. Het voordeel is dat alle zoekresultaten niet in één keer worden teruggestuurd, maar elke keer een “batch” aan zoekresultaten opvraagt bij de API. De API wordt dus alleen belast op het moment dat de bezoeker hier naar vraagt. Het nadeel hiervan is dat er een manier moet worden gevonden om de content alsnog te laten indexeren door Google, ook wel “crawlen” genoemd. Hiermee wordt er onder de motorkap wel een pagineringssysteem gebouwd, maar als een infinite scroll getoond. Nog een nadeel is dat bezoekers vaak een footer verwachten, maar door wat lijkt op eindeloze zoekresultaten, niet bij de footer terecht komen.
In het kort
In het eerste artikel hebben we de noodzaak besproken van een goed functionerende zoekfunctionaliteit in een kennisbank. Dit artikel richt zich dieper op de vereisten van zo'n zoekfunctionaliteit om bezoekers te ondersteunen bij hun zoekopdrachten. Sorteren, filteren en paginering zijn onmisbare elementen hiervan. Tevens is het belang van een juiste implementatie bij het opdelen van zoekresultaten in verschillende pagina's benadrukt, waarbij de keuze tussen paginering en infinite scroll van groot belang is gebleken. Deze functies zijn van belang om te voldoen aan de informatiebehoefte van de bezoeker en om zichtbaar te blijven in zoekmachine-rankings.
Meer weten over wat er komt kijken bij het opzetten van een kennisbank
Lees onze whitepaper: 10 veelgemaakte fouten bij het opzetten van een kennisbank.
Benieuwd naar wat onze Kennisbank oplossing voor jouw organisatie kan betekenen?