Wageningen Universiteit & Research
Groen Kennisnet, het kennisplatform voor de groene sector.
Kennisplatform, Website
Door Michelle Ermen
3 minuten
Een goed functionerende zoekfunctionaliteit is een cruciaal onderdeel van een kennisbank. Het stelt bezoekers in staat om snel en gemakkelijk de gewenste informatie te vinden én moet slim genoeg zijn om de bezoeker te kunnen assisteren bij de zoekopdracht. Zoekoptimalisatie, ofwel het optimaliseren van de zoekfunctie, is daarom van groot belang om ervoor te zorgen dat bezoekers relevante resultaten te zien krijgen en ook worden ondersteund in het zoeken.
Een effectieve zoekfunctionaliteit kenmerkt zich door verschillende eigenschappen, waaronder relevantie, snelheid en gebruiksgemak. De zoekresultaten van de kennisbank voldoen aan de volgende set eisen:
Snelheid: Snelle laadtijden van zoekresultaten verbeteren de gebruikerservaring.
Relevantie: De zoekresultaten moeten nauw aansluiten bij de zoekintentie van de gebruiker.
Volledigheid: Alle relevante informatie moet worden opgenomen in de zoekindex.
Flexibiliteit: Gebruikers moeten in staat zijn om verschillende zoekopties te gebruiken.
Consistentie: De zoekfunctionaliteit moet betrouwbaar zijn en consistent relevante resultaten produceren.
Intuïtief: De gebruikersinterface van de zoekfunctie moet intuïtief zijn, zodat gebruikers deze gemakkelijk kunnen gebruiken.
Het is belangrijk om bezoekers keuzes te bieden bij het zoeken, zoals de mogelijkheid om te zoeken naar "Losse" zoekwoorden versus "Exacte" zoekwoorden.
Wanneer een bezoeker zoekt met de optie "losse" zoekwoorden, doorzoekt de zoekfunctionaliteit de inhoud van de website op elk woord dat in de zoekopdracht voorkomt, ongeacht de volgorde of combinatie. Dit betekent dat de zoekresultaten pagina's kunnen bevatten waarin slechts een deel van de zoekterm voorkomt, maar niet noodzakelijkerwijs alle woorden in de exacte volgorde. Naast het doorzoeken van de inhoud van de website op elk woord dat in de zoekopdracht voorkomt, ongeacht de volgorde of combinatie, biedt de functionaliteit voor "Losse" zoekwoorden vaak ook suggesties aan. Deze suggesties worden gegenereerd op basis van spellingscorrectie of de willekeurige volgorde van de letters van een zoekwoord.
Aan de andere kant, wanneer een bezoeker kiest voor "Exacte" zoekwoorden, zoekt de functionaliteit naar pagina's waarin de exacte zoektermen in de exacte volgorde voorkomen zoals ze zijn ingevoerd. Dit betekent dat de zoekresultaten alleen pagina's en berichten bevatten die exact overeenkomen met de zoekopdracht van de bezoeker, zonder enige variatie. Belangrijk om te vermelden is dat bij het zoeken met “exacte” zoektermen geen suggesties worden getoond.
Het tonen van suggesties in dit geval zou afbreuk doen aan de nauwkeurigheid en relevantie van de zoekresultaten, omdat suggesties kunnen leiden tot mogelijke varianten of alternatieven die niet voldoen aan de exacte zoekvraag van de bezoeker.
Voor websitebeheerders zijn er verschillende praktische tips om de zoekfunctionaliteit op hun website te verbeteren. Dit omvat het optimaliseren van metadata, zoals paginatitels en beschrijvingen, om de vindbaarheid van inhoud te verbeteren, evenals het regelmatig controleren van zoek analyses om inzicht te krijgen in het zoekgedrag van bezoekers en de prestaties van de zoekfunctie te evalueren.
Met onze rijke ervaring in de bouw van kennisbanken weten we inmiddels welke best practices het beste werken. We hebben deze kennis gebundeld in onze eigen Kennisbank oplossing, dat volledig aanpasbaar is aan de specifieke behoeftes van jouw organisatie.
Benieuwd naar wat onze Kennisbank oplossing voor jouw organisatie kan betekenen?