Met onze tech stack wordt het beheren en creëren van kennisbanken super makkelijk en overzichtelijk.
Door Michelle Ermen
3 minuten
Door gebruik te maken van WordPress, Gutenberg, en Next.js, kunnen we snel inspelen op veranderende behoeften.
In dit artikel leggen we uit hoe deze technologieën samenwerken om een goede ervaring te bieden voor zowel beheerders als gebruikers.
Eenvoudig beheer
De WordPress admin omgeving biedt een eenvoudige manier om je kennis centraal te beheren en te structureren. Je kunt taxonomieën (categorieën) en termen (specifieke labels) opstellen om je thema’s en onderwerpen te ordenen, wat helpt bij het overzichtelijk houden van je website-inhoud. Voor een kennisbank over culturele antropologie kun je bijvoorbeeld een taxonomie voor ‘Regio’s’ aanmaken met termen zoals ‘Europa’, ‘Noord-Amerika’, ‘Azië’, ‘Afrika’ en ‘Zuid-Amerika’. Dit zorgt ervoor dat je kennisbank gestructureerd en gemakkelijk doorzoekbaar blijft.
De admin kant biedt tools voor gebruikersbeheer, zodat je verschillende rollen en rechten kunt toewijzen. Het beheren van pagina’s, berichten en andere inhoudstypes is intuïtief en flexibel, waardoor je snel nieuwe content kunt toevoegen en bestaande content kunt aanpassen zonder dat je een expert hoeft te zijn.
Modularisatie
Voor het aanmaken van artikelen gebruiken wij de Gutenberg content editor, een WYSIWYG (What You See Is What You Get) editor waarmee je eenvoudig blokken kunt toevoegen. Onze block library bevat diverse componenten zoals headings, paragrafen, knoppen en links, die eenvoudig toe te voegen en te bewerken zijn. Sommige blokken zijn zelf opgebouwd, terwijl andere gebaseerd zijn op de standaard Gutenberg componenten en aangepast aan onze behoeften.
Gutenberg maakt het eenvoudig om overzichten te creëren op basis van taxonomieën en termen. Voor een kennisbank over culturele antropologie kun je bijvoorbeeld overzichten maken van artikelen gesorteerd op ‘Regio’s’. Daarnaast kun je contactformulieren opstellen met verschillende velden zoals invoervelden en checkboxes. De presentatie is flexibel; je kunt kleuren kiezen, media toevoegen en download buttons integreren.
What's Next.js?
Next.js verzorgt de voorkant van onze website, wat betekent dat het verantwoordelijk is voor de visuele weergave en functionaliteit ervan. Het maakt gebruik van HTML, CSS en JavaScript, de essentiële bouwstenen van het web, en biedt functies zoals server-side rendering (SSR) voor betere prestaties en SEO.
Door Next.js te integreren met ons headless CMS van WordPress, waar we aangepaste blokken maken in de Gutenberg-editor, kunnen we een soepele en consistente gebruikerservaring bieden. Deze blokken worden gemaakt en bewerkt in Gutenberg met behulp van React, een JavaScript-bibliotheek, en vervolgens verwerkt door Next.js aan de voorkant van de website via SSR.
Dit betekent dat wijzigingen die in de editor worden aangebracht, zoals het toevoegen van nieuwe inhoud of het aanpassen van bestaande blokken, direct worden weergegeven aan de voorkant van de website.
Wordpress Multisite
Onze kennisbanken zijn gebouwd met WordPress Multisite, waardoor we meerdere kennisbanken binnen één installatie kunnen beheren. Dit zorgt voor efficiënt beheer, consistentie en schaalbaarheid. Elke kennisbank maakt gebruik van de Gutenberg editor en onze block library, aangedreven door een headless CMS met WordPress als backend en Next.js als front-end.
Meer weten over Kennisbanken?
Laurens Schaap - Creatief Directeur.
030 27 69 167 / 06 412 75 222