Schaapontwerpers en Koeweiden ontwerpen het Rijksmonumentenbord
Door Laurens Schaap
2 minuten
Minister Jet Bussemaker heeft vandaag bij de ridderzaal in Den Haag het eerste, nieuwe Rijksmonumentenbord onthuld dat door SchaapOntwerpers en KoeweidenPostma is ontworpen. Het bordje heeft een moderne en tijdloze vormgeving. De vorm, die refereert aan een vaandel, of lint en heeft een onderscheidende vorm en straalt trots uit.
60000 monumenten beter zichtbaar
Het nieuwe monumentenbord is ontwikkeld door de RCE (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) vanwege de groeiende vraag naar herkenning voor monumenten vanuit monumenteigenaren. Voor de introductie, levering en productie van de nieuwe monumentenborden werkt de RCE samen met de ANWB. Nederland telt ongeveer 60.000 rijksmonumenten. Verreweg de meeste zijn niet als zodanig herkenbaar. Gemeenten en eigenaren van rijksmonumenten hebben de afgelopen jaren te kennen gegeven dat zij historische gebouwen beter zichtbaar willen maken voor het publiek.
Door monumentenbord einde aan de verwarring
Het Rijksmonumentenbord maakt tegelijkertijd een einde aan de verwarring die soms ontstaat over het ‘blauw-witte’ schildje. Ten onrechte wordt vaak gedacht dat dit schildje aangeeft dat een gebouw een rijksmonument is. Dit schildje is in 1954 in het leven geroepen door de Verenigde Naties en heeft als doel om cultureel erfgoed in tijden van oorlog en militaire bezetting te beschermen. Daarnaast hebben we het ontwerp verzorgd voor de ANWB borden die meer informatie verschaffen over de Rijksmonumenten.
Ook onder water zijn rijksmonumenten voortaan herkenbaar!
Op de dag dat minister Bussemaker in Den Haag het allereerste exemplaar van het nieuwe Rijksmonumentenbord onthulde en op de Ridderzaal bevestigde, doken archeologen van het Maritiem Programma van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in de Waddenzee met het wit-oranje bordje naar het eerste rijksmonument onder water.
©2023, All rights reserved
Privacy Policy
Terms of Use